Maiscake met salade van rode biet en appel

AMUSE
NOVEMBER 2018
12
/5

Tip voor presentatie
Het ziet er heel fraai uit als dit gerecht in de schutbladeren van de maïs wordt gepresenteerd in plaats van bakpapier om de vormpjes te bekleden. De maisbladeren zien er uit als een soort bamboemandje.
Haal daarvoor de schutbladeren van de maïskolven af: er zijn er 18 nodig. Verwijder zo nodig de draden, leg de bladeren in een kom en overgiet ze ruim met water.
Zet 30 minuten opzij tot de schutbladeren zacht zijn. Knip ze tot een lengte die voldoende is om de vormpjes van de muffinbakplaat te bekleden. Als de gewone muffinbakplaat wordt gebruikt – waarvan de vormpjes 5 cm doorsnee zijn en 3cm diep – maak je 24 muffins, 2 stuks voor iedereen. Het is ook mogelijk om een grote bakplaat te gebruiken met vormpjes van 7 cm doorsnee en 4,5 cm diep om 12 grotere cakejes te maken, zodat iedereen er 1 krijgt.

INGREDIENTEN

Maiscake

10 stmiddelgrote maïskolven, schutbladeren
 verwijderd (of 1.000 gr diepvriesmaïskorrels, ontdooid)
6 stkleine banaansjalotten, fijngesneden (200 gr)
6 tnknoflook, fijngehakt
2 tlvenkelzaad, licht geroosterd en grof gekneusd
2 tlgemalen komijnzaad, licht geroosterd
2 tlselderijzaad
30 grdragonblaadjes, grofgesneden
2 tlbakpoeder
160 grboter, gesmolten
40 grboter, om de vormpjes in te vetten
4 stgrote eieren, gesplitst in dooiers en eiwitten
4 elbloem
120 grfeta, in 12 of 24 brokjes gebroken
 (afhankelijk van het formaat van de muffinbakplaat)
 Grof zeezout en zwarte peper

Salade van rode biet en appel

240 grGriekse yoghurt
4 tlValdespino- sherryazijn
 (of een andere goede kwaliteit sherryazijn)
4 elolijfolie
4 stcitroenen, alleen het sap
2 tlvenkelzaad, geroosterd en grof gekneusd
 (1 theelepel om te garneren)
1 tlselderijzaad
30 grpeterselie, grof gesneden
4 stmiddelgrote rauwe bieten, geschild, 
 in julienne gesneden (400 gr)
2 stGranny Smith-appel, geschild en klokhuis 
 

verwijderd, in julienne gesneden (280 gr). Bewaard in koud water met citroensap om verkleuren te voorkomen.

PRESENTATIE

10 grbasilicumcress of kleine gewone basilicumblaadjes

BEREIDING

Maiscake

  1. Verhit de oven tot 200 graden C.
  2. Vet de muffin-vormpjes (zie de inleiding) goed in met boter en bekleed ze met vierkante stukken bakpapier die zo groot zijn dat ze een paar cm boven de rand van de bakjes uitsteken.
  3. Zet elke maïskolf rechtop op een snijplank en schaaf met een scherp mes de korrels eraf: je hebt circa 500 gram nodig. Gooi de kolf weg en doe de korrels met sjalot en knoflook in een keukenmachine. Mix met de pulseerknop 3-4 seconden tot de korrels grof gehakt zijn, maar geen puree zijn geworden.
  4. Voeg venkel-, komijn- en selderijzaad, dragon, bakpoeder, boter en eidooiers toe, met 3 (?) theelepels zout en royaal versgemalen zwarte peper. Pulseer nog een paar keer tot alles goed gemengd is – een aantal maïskorrels zal heel blijven – en stort het beslag in.
  5. Doe de eiwitten in een middelgrote vetvrije kom en klop ze tot schuim dat in stijve pieken blijft staan.
  6. Vouw 1/3 van het schuim door het maïsbeslag – schep niet te lang – voeg als het schuim is opgenomen nog een portie toe en tot slot ook de laatste portie.
  7. Schep het beslag in de vormpjes en druk in elk ervan een blokje feta tot in het midden: de cakejes zullen bij het bakken rondom de kaas opzwellen. Bak ze in de oven afhankelijk van het formaat van de vormpjes in 25-40 minuten gaar, tot ze gerezen, goudbruin en luchtig zijn. Ze zullen nu nog iets vochtig zijn.
    Haal ze uit de oven en laat ze nog 10 minuten staan voordat je ze uit de vormpjes haalt.

Rode biet-appelsalade

  1. Roer alle ingrediënten voor de salade, behalve de biet en appel, in een middelgrote kom door elkaar en zet opzij tot gebruik.
  2. Voeg rode biet en appel aan de saladedressing toe en meng alles losjes.

PRESENTATIE

  1. Serveer de warme cakejes met de salade erbij.
  2. Bestrooid met het extra venkelzaad en het basilicum.
AFDRUKKEN

Menu november 2018

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.