Kaasbonbons met bolletje ijs, kletskop en vijgencompote

NAGERECHT
OKTOBER 2016
30
/5

In dit recept wordt o.a. Bettine blue verwerkt. Sinds 1982 maakt de Bettinehoeve uit liefde voor het ambachtelijke kaasmakersvak de allerlekkerste geitenkazen. Met z'n heerlijk milde smaak heeft Bettine dat unieke Hollandse karakter. Deze 100% verse geitenkaas is natuurlijk zacht en fris, rijk aan eiwitten en ook nog eens licht verteerbaar.

INGREDIENTEN

Vijgencompote

85 grsuiker
375 grrode port
13blauwe vijgen
 citroensap

Kaasbonbons

600 grharde blauwschimmelkaas, recht stuk
2pakjes gekleurde marsepein
 (in dit gerecht zijn 3 kleuren toegepast)

Geitenkaas

300 grBettine blue

Kletskop

60 grongezouten roomboter
200 grwitte basterdsuiker
40 grmelk
 mespunt kaneel
 mespunt zout
60 grblanke amandelen, fijngehakt
100 grZeeuwse bloem

PRESENTATIE

 (room)ijs

BEREIDING

Vijgencompote

 1. Verwarm de suiker in een pan met een dikke bodem op een laag vuur en laat de suiker goudgeel kleuren. Blus af met port, let op spatten, en roer tot de suiker weer is opgelost. Laat het op een laag vuur inkoken tot dikke saus.
 2. Schil de vijgen, snijd in stukken en doe ze bij de saus. Laat het geheel tenminste 15 min zachtjes koken. Proef af en voeg eventueel wat suiker of citroensap toe.
 3. Laat de compote afkoelen.

Kaasbonbons

 1. Maak deze bonbon á la minute.
 2. Snijd de kaas in 2 x 30 gelijke dobbelstenen.
 3. Rol de marsepein tussen plastiek folie heel dun uit tot een rechthoek van ongeveer 1 mm dikte. Verwijder de bovenste laag plastiek en snijd de marsepein aan een lange kant recht bij.
 4. Leg de kaas, tegen elkaar, op de marsepein aan de bijgesneden kant en wikkel de marsepein een keer om de kaas. Snijd overtollige marsepein weg.
 5. Snijd hierna weer in 2 x 30 blokjes.

Geitenkaas

Snijd de geitenkaas in 30 gelijke driehoekige stukjes.

Kletskop

 1. Roer de boter, basterdsuiker en melk met een spatel door elkaar. Voeg de kaneel, het zout en amandelen toe en roer wederom door elkaar. Meng als laatst de bloem door het mengsel.
 2. Vul een spuitzak en spuit kleine beetjes deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat je ruim afstand houdt tussen de koekjes en niet te dicht bij de randen van de bakplaat begint, de kletskoppen lopen namelijk flink uit in de oven.
 3. Bak de koekjes in 8-10 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte). Houd de koekjes goed in de gaten, want ineens gaat het heel snel met verkleuren en voor je het weet zijn ze verbrand.
 4. Laat de kletskoppen een paar minuten afkoelen op de bakplaat tot ze steviger zijn geworden, verplaats ze dan naar een rooster. Leg een velletje keukenpapier op het rooster zodat dit het vettige laagje aan de onderkant van de koekjes kan opnemen.

PRESENTATIE

 1. Leg op een koud bord het stukje Bettine blue, 2 kaasbonbons en een klein bolletje ijs.
 2. Garneer met beetje vijgencompote en een kletskopje.


Let op: het resultaat op de afbeelding wijkt af van de receptuur!

AFDRUKKEN

Menu oktober 2016

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.