Rode poon in bananenblad met ananas-Chili sambal

hoofdGERECHT
mei 2022
12
4/5

Dit is een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Nopi.

INGREDIENTEN

Rode currypasta

3 tlgarnalenpasta
12kleine sjalotten
9 tnknoflook, fijngesneden
12 cmverse gember, geschrapt en grof gehakt
9Chilipeper, zaadjes verwijderd en grof gehakt
15 stcitroengras, bovenste deel verwijderd, met een deegroller gekneusd, fijngehakt
54verse citroenblaadjes
60 grverse geelwortel, geschild en grof gehakt
3 elkorianderzaad, geroosterd
2,5 tlgemalen komijn
3 tlkardemonpoeder
9 elzonnebloemolie
225 mlkokosmelk

Vis

360 mlkokosroom
2,25 kgstevige witte vis ontveld en graat verwijderd in stukken
12bananenbladeren in rechthoeken van 21 bij 16 cm (of bakpapier)
 zeezout

Ananas sambal

900 grananas, in blokjes van 1 cm
2komkommers, geschild, gehalveerd, zaadlijst verwijderd en vruchtvlees in blokjes van 1 cm
6rode chilipepers, in fijne blokjes
6kleine sjalotten, In dunne plakjes
9 ellimoensap
4 elvissaus
2,5 tlfijne kristalsuiker
40 grkoriander, blaadjes grof gehakt
3 tlmaanzaad

PRESENTATIE

30 grminicress, om te garneren
6limoenen, gehalveerd, snijkant in een hete Van geblakerd

BEREIDING

Rode currypasta

  1. Begin met de currypasta. 
    Verhit de oven tot 220 °c.
  2. Wikkel de garnalenpasta in een stukje aluminiumfolie, leg op de bakplaat en rooster het 8 minuten tot er een sterke visgeur hangt.
  3. Haal uit de oven en doe de garnalen pasta met alle overige ingrediënten voor de currypasta, behalve de kokosmelk, in de keukenmachine.
    Mix alles tot een grove, goed gemengde pasta.
  4. Voeg de kokosmelk toe en pureer nu alles glad.
  5. Doe 240 gr currypasta in een grote kom met de kokosroom, de limoen schil en ander halve theelepel zout.
  6. Roer alles door elkaar en leg de stukken vis erin. Alle vis moet rondom met pasta bedekt zijn. Zet de schaal afgedekt in de koelkast.

Ananas sambal

  1. Doe alle ingrediënten voor de sambal, behalve koriander en maanzaad, in 1 grote kom.
  2. Vermeng alles goed en zet het 30 minuten opzij, roer een of tweemaal.

Vis

  1. Verhit de oven tot 220 °c
  2. Leg de bananenbladeren een minuutje in de oven om ze zachter te Laten worden zodat ze bij het oprollen niet openbarsten.
  3. Leg de bladeren met de glanzende kant onder op het werkvlak. Leg de stukken vis over de lengte op de stukken bananenblad en rol elk blad voorzichtig maar stevig op zodat de vis is ingesloten. Laat de uiteinden open, maar zorg dat de vis er niet uitvalt. Leg de pakketjes met de naad onder op de bakplaat.
  4. Schuif tegen de tijd dat de vis wordt geserveerd de bakplaat met verpakte vis in de oven en bak ze in
    7 tot 8 minuten net gaar.

PRESENTATIE

  1. Leg de pakketjes op de borden en open de bovenkant iets zodat de vis zichtbaar wordt.
  2. Roer de koriander en het maanzaad vlak voor het opdienen door de sambal en schep dit naast of over de vis.
  3. Garneer met de minicress en een partje limoen.
AFDRUKKEN

Menu mei 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.