Geroosterde ananas met tamarinde, chilipeper en kokosijs

naGERECHT
mei 2022
12
2.5/5

INGREDIENTEN

IJs

300 mlslagroom
800 mlkokosmelk
500 mlkokosroom
24citroenblaadjes
2vanillestokjes, overlangs opengesneden, merg eruit geschraapt
4eidooiers
180 grfijne kristalsuiker
3 elcitroensap

verse citroenblaadjes

Gekruide siroop

1,2 ltwater
180 grfijne kristalsuiker
32kruidnagels
2kaneelstokjes, in 4 stukjes gebroken
2grote rode chilipepers, zaadjes verwijderd, grof gehakt
2vanillestokjes, overlangs opengesneden, merg eruit geschraapt
10 cmverse gember, in dunne plakjes
4 eltamarinde pasta

Ananas

2 stgrote ananas, geschild overlangs in vieren gesneden, taaie kern verwijderd

PRESENTATIE

12kleine takjes Thaise basilicum om te garneren

BEREIDING

IJs

  1. Begin met het ijs.
  2. Doe de slagroom, kokosmelk, kokosroom, citroenblaadjes en vanillestokje met het merg in een middelgrote pan. Op half hoog tot hoog vuur en breng alles rustig in 6 tot 7 minuten tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en zet hem 5 minuten opzij.
  3. Klop de eidooiers met de suiker in een grote mengkom tot een romige, bleke massa.
  4. Schep met een opscheplepel een beetje van het hete kokos mengsel bij de dooiermassa en klop het rustig door elkaar.
  5. Voeg nu geleidelijk de rest van het hete kokosmengsel toe tot alles is vermengd.
  6. Maak de pan schoon en giet de vla erin. Zet de pan op halfhoog vuur en verwarm de vla 15 minuten, rustig roerend tot hij licht gebonden is. Laat niet koken want dan kan hij schiften.
  7. Zeef de vla, gooi blaadjes, kaneelstokjes en vanillestokjes weg en laat de vla 30 minuten afkoelen.
  8. Giet hem samen met het limoensap in een ijsmachine. Draai hem in circa 35 minuten tot een romig en zacht bevroren ijs.

Gekruide siroop

  1. Verhit de oven tot 240 °c
  2. Doe alle ingrediënten voor de gekruide siroop in een middelgrote pan en zet op halfhoog tot hoog vuur. Breng de vloeistof aan de kook, draai het vuur halfhoog en laat hem 5 minuten zachtjes pruttelen
    zodat de smaken kunnen intrekken.

Ananas

  1. Leg de ananasparten in een hoge middelgrote braadslee van 30 bij 22 cm en giet de siroop er gelijkmatig over uit.
  2. Zet de braadslee 40 tot 50 minuten in de oven en bedruip de ananas regelmatig met de siroop, ongeveer om de 10 minuten, tot de ananas gaar en gekarameliseerd is en een erin gestoken mes er gemakkelijk inglijdt.
  3. Houdt de hoeveelheid vocht in de braadslee in de gaten. Misschien moet er na enige tijd wat water worden toegevoegd als de kruidenvloeistof te droog wordt.
  4. Neem de braadslee uit de oven en laat hem 5 minuten staan.

PRESENTATIE

  1. Haal de ananas uit de braadslee en serveer hem met 1,5 theelepel siroop over elke portie gesprenkeld.
  2. Verdeel wat kruidnagels en stukjes kaneel uit de siroop erover.
  3. Garneer met basilicum en schep er een bol ijs op.
AFDRUKKEN

Menu mei 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.