Struisvogelbiefstuk met portsaus, aardappelrösti en Thaise groentesambal

HOOFDGERECHT
SEPTEMBER 2015
12
/5

INGREDIENTEN

Portsaus

2sjalotten
2 tnknoflook
0,5 dlolijfolie
3takjes tijm
4 dlwildfond
2 dlport
1 dlrode wijn
1 elhoning
 citroensap
 peper en zout

Gembersiroop

15 grverse gember
1sinaasappel
1citroen
2blaadjes djeroek peroet
2 dlazijn
200 grsuiker
2 dlwater

Thaise groentesambal

1courgette
1aubergine
1flespompoen (300 gr)
1/3rode peper
 arachideolie
 peper en zout

Rösti

650 graardappelen, vastkokend
2 tnknoflook
1,5 elbladpeterselie
 olijfolie
 peper en zout

Struisvogelbiefstuk

900 grstruisvogelbiefstuk
80 grgeklaarde boter
 peper en zout

BEREIDING

Portsaus

  1. Maak sjalotten en knoflook schoon en snijd beide klein.
  2. Verwarm olijfolie en fruit hierin de sjalot, knoflook en tijm. Blus af met fond, port en rode wijn. Kook tot 1,5 dl in en verwijder de takjes tijm.
  3. Pureer de saus tot een gladde massa. Monteer de saus met olijfolie. Breng op smaak met peper, zout en honing.


Tip:
De saus moet lichtzoet zijn; corrigeer smaak eventueel met honing of wat citroensap.

Gembersiroop

  1. Schil de gember en rasp deze. Rasp ook de sinaasappel en de citroen. Doe de gember, sinaasappel en de citroenrasp samen met de djeroek peroet, azijn, suiker en water bij elkaar en laat op een laag vuur inkoken tot siroop.
  2. Verwijder de djeroek peroet blaadjes.

Thaise groentesambal

  1. Was de courgette, aubergine er pompoen en verwijder de zaaddelen. Snijd alle 3 in grove stukken.
  2. Verwijder uit de peper het zaad en snijd heel klein.
  3. Bak de groenten, ieder apart, in arachideolie beetgaar. Verdeel daarbij de rode peper over de 3 groenten. Blus af en toe af met in totaal 2/3 deel van de gembersiroop.
  4. Doe de groenten bij elkaar als ze beetgaar zijn. Zet lauwwarm weg.
  5. Verwarm vlak voor het uitserveren de groenten en breng op smaak met peper, zout en nog wat van de rest van de warm gemaakte gembersiroop.

Rösti

  1. Schil de aardappelen en rasp deze. Doe deze in een zeef en laat even uitlekken. Dus niet spoelen!
  2. Meng de geraspte aardappel met heel fijngehakte knoflook en dito peterselie. Kruid met peper en zout.
  3. Doe olie in een pan met antiaanbaklaag en vorm met ringen van 6 cm rösti rondjes. Bak eerst een kant en laat goed gaar worden. Herhaal dit voor de andere kant.

Struisvogelbiefstuk

  1. Maak filet schoon en bind eventueel wat op.
  2. Braad aan in de boter.
  3. Leg filet in schaal en plaats kerntemperatuurmeter. Gaar het vlees in een oven van 100° C tot kerntemperatuur van 56° C. Stel eventueel de temperatuur van de oven bij als het garen te snel of te langzaam gaat.

PRESENTATIE

  1. Snijd het vlees in 20 of 30 gelijke plakjes.
  2. Neem een groot warm bord. Leg hierop achtereenvolgens rösti rondje, groenten en het vlees half op de groenten.
  3. Nappeer het vlees met portsaus.
AFDRUKKEN

Menu september 2015

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.