Sint-Jakobsnoten 'Rossini' met foie gras, gebakken polenta en truffelsaus

VOORGERECHT
JANUARI 2015
12
/5

INGREDIENTEN

36Sint-Jakobsnoten, zonder koraal
750 grrauwe foie gras van eend
3kippenbouillonblokjes
420 grinstant polenta
30 grboter
1,5 dlolijfolie
3truffels van 20g (optie)
3 dltruffeljus (in bokaal)
4,5 dlroom

BEREIDING

 1. Spoel de Sint-Jakobsnoten, dep droog en zet koel weg.
 2. Snij de foie gras in vier kleine lapjes.
 3. Maak een bouillon door 2,5 dl water aan de kook te brengen met het kippenbouillonblokje. Laat 10 minuten inkoken.
 4. Breng 2 dl water aan de kook in een pan. Voeg de polenta in één keer toe en laat 3 à 5 minuten koken op laag vuur tot de polenta al het vocht geabsorbeerd heeft.
 5. Spreid de polenta uit op een schaal in een laag van 5 à 6 mm dik. Laat afkoelen (dit kan eventueel op voorhand worden gedaan).
 6. Snij vier cirkels van 8 cm diameter uit de afgekoelde polenta.
 7. Leg wat maïs(gries)meel op een snijplank of een bord. Wentel de polenta er even doorheen, zodat het met een dun laagje wordt bedekt. Je kunt ook een beetje bloem of paneermeel gebruiken. Maar je moet er iets omheen doen, want de polenta zelf wordt weer zacht in de koekenpan als je gaat bakken.
 8. Doe boter in de koekenpan en zet het vuur halfhoog. Zodra de olie goed heet is, leg je er een paar plakken  polenta in. Bak aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en hou warm.
 9. Verhit de olijfolie in dezelfde braadpan en bak de Sint-Jakobsnoten 1 minuut aan elke kant op hoog vuur. Kruid met witte peper en zout. Hou opzij.
 10. Verhit de pan nogmaals en bak de lapjes foie gras 1 minuut aan elke kant op hoog vuur. Kruid met peper en zout.

PRESENTATIE

 1. Leg de gebakken polenta in het midden van elk bord, schik er drie Sint-Jakobsnoten op en werk af met een lapje foie gras en eventueel wat truffel.
 2. Zet de ingekookte kippenbouillon op hoog vuur en voeg het truffelsap en de room toe. Klop de saus op met een ballongarde en lepel rond de Sint-Jakobsnoten.
 3. Serveer meteen.
AFDRUKKEN

Menu januari 2015

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.