rode poon

Gerookte rode poon met remouladesaus

VOORGERECHT
JULI 2021
12
3.5/5

Poon is een vissoort die van origine voorkomt in de Middellandse Zee, maar tegenwoordig steeds meer in Het Kanaal en onze eigen Noordzee voorkomt. Je treft er drie soorten: Grauwe poon, Engelse poon en rode poon. De laatste soort wordt veruit het meest gevangen en gegeten. Niet alleen de felrode kleur en de aparte kop van het dier maakt hem bijzonder. Als enige vis maakt de rode poon een knorrend geluid om te communiceren en/of gevaar aan te geven aan soortgenoten. De rode poon wordt dan ook wel ‘knorhaan’ genoemd. Knorren is echter niet zijn enige vreemde eigenschap: ponen kunnen dankzij hun vrijstaande borstvinstralen ook lopen over de zeebodem!

De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne smaak en is zoet-garnaalachtig. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.

INGREDIENTEN

Rode poon

3 strode poon (ca 800 gr per stuk)
 remouladesaus

Remouladesaus

10 grkappertjes
20 grcornichons
1takje bladpeterselie
150 mlmayonaise

BEREIDING

Rode poon

  1. Snijd de buikwand van de rode poon open en verwijder de ingewanden. Spoel de buikholtes en de buitenkant van de vis onder koud water goed schoon en dep de vissen droog met keukenpapier.
  2. Bestrooi de buikholtes en de buitenkant met zout en peper en leg ze op het halve gaatjes rooster.
  3. Rook de rode poon met twee appel chunks (indirect, 80 graden) totdat deze een kerntemperatuur van 65 graden heeft bereikt.

Remouladesaus

  1. Laat de kappertjes en de cornichons uitlekken en snijd ze fijn.
  2. Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn.
  3. Meng alle ingrediënten en bewaar in de koelkast.

AFWERKING & PRESENTATIE

  1. Verwijder de huid van de rode poon en snijd de filets van de graten.
  2. Serveer met de remouladesaus.
AFDRUKKEN

BBQ menu juli 2021

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.