Gebakken eendenborst met zuurkool en kersensaus

Gebakken eendenborst met zuurkool en kersensaus

hoofdGERECHT
maart 2022
12
4/5

INGREDIENTEN

Zuurkool

4uien
6jeneverbessen
600 grzuurkool
 bouillon (van de soep)

Aardappelpuree

500 graardappelen, kruimig
100 grwarme melk
30 grboter
 witte peper
 nootmuskaat

Kersensaus

1 tlgeraspte citroenschil
1citroen, alleen het sap
2,5 dlsinaasappelsap
0,5 tlkaneelpoeder
0,5 tlgemalen kruidnagel
250 grzure kersenjam
150 grsinaasappelmarmelade
5 dlrunderbouillon (van de soep)
1 dlrode port
 peper en zout
 maizena, evt. om te binden
Eendenborst
6 eendenborsten
1 tl korianderzaad (gemalen)
0,5 tl kaneelpoeder
zwarte peper
zout
olijfolie
PRESENTATIE
1 pot kersen zonder pit (garnering)

BEREIDING

Zuurkool

  1. Knijp de zuurkool niet teveel uit.
  2. Hak de uien fijn, meng de uien en de jeneverbessen door de zuurkool.
  3. Doe alles in een pan en voeg een beetje bouillon toe totdat de zuurkool net onder staat. Laat het geheel ca. 20-25 minuten op laag vuur garen. Giet de zuurkool af.

Aardappelpuree

  1. Schil de aardappelen en kook ze in ca. 20 minuten gaar.
  2. Druk de warme aardappelen door een bolzeef en meng met de boter. Voeg de warme melk er al roerend bij tot je een mooie puree hebt.
  3. Breng op smaak met witte peper en nootmuskaat.

Kersensaus

  1. Doe het citroenrasp en het –sap, sinaasappelsap, kaneelpoeder, kruidnagel, kersenjam, sinaasappelmarmelade, bouillon en de port in een pan en breng het geheel al roerend aan de kook.
  2. Draai het vuur middelhoog en laat het mengsel onder af en toe roeren sudderen tot de jam en de marmelade gesmolten zijn en het mengsel met een derde ingekookt is.
  3. Breng op smaak met peper en zout. Indien gewenst de saus een klein beetje binden.

Eendenborst

  1. Snij het vet van de eendenborst “en chinoise” (ruitvorm). Snij door het vet heen maar niet in het vlees. Wrijf het vlees goed in aan beide kanten met peper, zout, de gemalen koriander en het kaneelpoeder.
  2. Verhit een grote koekenpan op matig vuur. Doe geen olie in de pan en leg de borsten op de velkant in de pan. Laat het vet zachtjes uitsmelten totdat het vel mooi krokant is, ca. 5-6 minuten. Draai de borsten om en bak de vleeskant ook tot deze bruin is. Haal ze uit de pan en leg ze in een ovenschaal en zet ze weg.
  3. Vlak voor het uitserveren:
    Zet de oven op 180 graden en bak de eendenborsten nog voor 8-9 minuten tot ze rosé zijn.

AFWERKING & PRESENTATIE

  1. Trancheer de eendenborsten.
  2. Begin met een bergje zuurkool, daarnaast wat puree, daar boven op de eendenborst en overgiet het geheel met de warme kersensaus.
  3. Ter garnering voeg je enkele kersen toe.
AFDRUKKEN

Menu maart 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.