Baba au lots of rhum

naGERECHT
juli 2022
12
3/5

INGREDIENTEN

Baba

650 grbloem
3zakjes van 21 gram instant gist
80 grkristalsuiker
1/2 tlzout
8eieren
2vanillestokjes
200 grpistachenootjes
200 grboter, gesmolten
200 grbakspray of boter

Rumsiroop

750 mlwater
750 mlrietsuiker
400 mlnanassap(of de siroop van de ananasringen
700 mlCaptain Morgan Spiced Rum

Overig

250 grGriekse yoghurt
250 mlslagroom ongezoet, geklopt tot yoghurt dikte
6passievruchten
1blik ananasringen op siroop
50 grpistachenoten, grof gehakt
100 mlstrohrum 80%

BEREIDING

Baba

 1. Meng voor de Baba de bloem, gist, de suiker, het zout en de eieren in een mengkom. Snijd de vanillestokjes in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dat bij het mengsel en voeg al knedend de gesmolten boter en pistachenoten toe. Kneed in ca 5 minuten tot een glad deeg en laat dat 1 uur rijzen op een warme plaats. Kneed het deeg daarna nogmaals vluchtig door.
 2. Vet een tulbandvorm of een diepere bakplaat in met bakspray of boter en leg het deeg in de vorm of balplaat. Laat nogmaals 1 uur rijzen op een warme plaats.
 3. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 graden is bereikt.
 4. Zet de tulbandvorm of bakplaat met het gerezen deeg op de BBQ en bak in ca 40 minuten (indien een bakplaat wordt gebruikt zal de baktijd mogelijk iets korter zijn) tot het deeg goudbruin is geworden en een satéprikker die je erin steekt er schoon en droog uitkomt. Haal de cake van de BBQ en laat hem in de vorm afkoelen (koelkast of diepvries).

Rumsiroop

 1. Meng voor de siroop in een pan het water, de rietsuiker en het ananassap. Breng aan de kook en laat het vervolgens inkoken tot een ingedikte siroop. Haal de pan van het vuur, voeg de rum toe en roer goed door.
 2. Haal de afgekoelde cake uit de vorm en portioneer in voldoende gelijke delen. Leg de porties in een hoge kom of bak en overgiet met de rumsiroop. Zorg dat de porties volledig onder staan. Laat intrekken.

Overig

 1. Meng de Griekse yoghurt met de lobbige room. Lepel de pulp uit de passievruchten en roer die door het yoghurt/room mengsel.
 2. Haal de porties cake uit de marinade (bewaar de siroop) en laat uitlekken.
 3. Bereid een BBQ met gietijzeren rooster voor op direct grillen en breng deze tot een temperatuur van 200 graden. Gril de ananasringen op de hete gril tot ze een mooie grillstreep hebben.

PRESENTATIE

 1. Leg op elk bord een uitgelekt portie cake.
 2. Leg en schepje lobbige room op elke cake.
 3. Snijd de ananasringen in kleine stukjes, meng die met de grof gehakte pistachenoten en garneer hiermee de cake op de borden.
AFDRUKKEN

BBQ menu juli 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.