Bloody Mary met oester-tartaar

amuse
juli 2022
12
2.5/5

INGREDIENTEN

18grote tomaten
12wilde oesters
150 mlvodka
3/4citroen, alleen het sap
12druppels Tobasco
12stengels bleekselderij
12groene olijven zonder pit
12ijsblokjes
 gerookte zoutvlokken naar smaak

VOORBEREIDING

  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm tot een temperatuur van 120 °C.
  2. Breng een pan met water aan de kook en zet een kom met ijswater klaar.
  3. Kruis de onderkant van de tomaten met een scherp mesje in.
    Dompel een tomaat ca. 15 seconden in het kokende water en koel terug in het ijswater. Herhaal met de rest van de tomaten en verwijder vervolgens de velletjes.
  4. Leg de tomaten op de perforated half grid. Strooi een klein handje Apple wood chips op de gloeiende houtskool en plaats de conveggtor en het rooster. Leg de Perforated Half Grid met de tomaten op het rooster en sluit de deksel van de EGG. De temperatuur van de EGG zal dalen tot ongeveer 80 °C. Laat de tomaten ca. 10 minuten op deze temperatuur roken.
  5. Haal de tomaten uit de EGG en laat ze afkoelen.
  6. Pureer de tomaten in een blender en wrijf het sap door een zeef. Bewaar het sap in de koelkast.

BEREIDING

  1. Steek de oesters open en gooi de bovenste schelpen weg. Snijd van elke oester de aanhechting tussen de oester en de schelp los. Schenk het vocht uit de schelpen door een fijne zeef en vang het vocht op. Hierdoor verwijder je eventueel gruis.
  2. Schenk de vodka, het citroensap en het gerookte tomatensap in een maatbeker. Voeg het oestervocht, de worcestersaus, de Tabasco en versgemalen peper naar smaak toe.
  3. Snijd ca. 10 centimeter van de bovenkant van de stengels bleekselderij, het onderste gedeelte gebruik je voor dit recept niet.
  4. Rijg elke olijf aan een cocktailprikker.
  5. Snijd de oesters in grove stukken en verdeel ze over 4 martiniglazen. Leg in elk glas een ijsblokje.
  6. Roer het tomatensapmengsel door en schenk in de glazen.
  7. Bestrooi met gerookte zoutvlokken naar smaak.

PRESENTATIE

Garneer elk glas met een topje bleekselderij en een cocktailprikker met een olijf eraan.

AFDRUKKEN

BBQ menu juli 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.