Op groenten gestoomde tarbot met Oosterse dressing en kruidensalade

tussenGERECHT
juli 2022
12
5/5

INGREDIENTEN

Vis

12platvisfilets van ca. 100 g, zoals tarbot of griet, zonder huid

Dressing

5sjalotjes
2 tnknoflook
1,5 elsushigember
0,5rode Spaanse chilipeper
8lente-uitjes
300 mlolijfolie
1 tlmadras kerriepoeder
75 mlgembersiroop
75 mlsushiazijn
75 mloestersaus
100 mlsojasaus

Groenten

600 grprei
600 grwinterpeen
600 grknolselderij
3/4venkel
6 elroomboter
3 elolijfolie
300 mlwitte wijn

Kruidensalade

3/4venkel
3takjes dragon
6takjes dille
12takjes kervel

VOORBEREIDING

  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de conveggtor en de Stainless steel grid, tot 200 °C.
  2. Pel en snipper intussen voor de dressing de sjalotjes. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Snijd de sushigember fijn. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de chilipeper en snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.

BEREIDING

  1. Verwarm de Cast Iron Skillet op het rooster. Voeg de olijfolie met de sjalotjes, de knoflook en de kerriepoeder toe en verwarm tot ongeveer 70 °C.
  2. Meng de sushigember, de gembersiroop, de sushiazijn, de oestersaus en de sojasaus door de warme olie waardoor deze iets afkoelt. Meng tenslotte de chilipeper en de lente-ui erdoor en schenk de dressing in een kommetje. Zet de dressing even apart.
  3. Maak voor de groenten de prei schoon en schil de winterpeen en de knolselderij. Snijd de groenten in dunne reepjes en doe ze in een kom. Schaaf de venkel met behulp van een mandoline in dunne plakjes en voeg aan de overige groenten toe. Meng de groenten en doe ze in de nog warme skillet. Voeg de boter toe en bestrooi met peper en zout. Voeg de olijfolie, de witte wijn en zoveel water toe dat de groenten net niet onder staan.
  4. Zet de skillet met de groenten op het rooster. Bestrooi de visfilets peper en zout en leg ze op de groenten in de skillet. Stoom de visfilets ca. 10 minuten op de groenten tot ze een kerntemperatuur van 62-65 °C hebben bereikt.
  5. Schaaf intussen voor de kruidensalade de venkel in dunne plakjes en doe ze in een kommetje. Schep er 9 eetlepels van het vocht van de dressing over en bestrooi met peper naar smaak. Pluk de blaadjes van de dragon en hak ze fijn. Pluk de dille en de kervel en meng de kruiden door de venkel.

PRESENTATIE

Verdeel de groenten uit de skillet over de borden en leg er een visfilet op. Roer de oosterse dressing door, schep over de visfilet en garneer met de kruidensalade.

AFDRUKKEN

BBQ menu juli 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.