Italiaanse kalfslende met marsalasaus, Fondant aardappels en groente garnituur

hoofdGERECHT
OKTOBER 2022
12
4/5

INGREDIENTEN

Marsalasaus

1 ltrkalfsbouillon/fond
sjalotjes
2 tnknoflook
3,5 dlMarsala
 olijfolie
0,25bosje salie

Kalfslende

1.500 grkalfslende aan een stuk
200 grparmaham
750 grBelgische spinazie
6eieren
 boter
 peper en zout

Fondant aardappels

12middelgrote kruimige aardappels
6 tnknoflook
3takjes rozemarijn
3takjes tijm
300 grboter
1,5 elolijfolie
300 mlkippen- of groentebouillon
 versgemalen zeezout en zwarte peper

Groenten garnituur (naar eigen inzicht)

 cherry tomaatjes, gele en rode

BEREIDING

Marsalasaus

  1. Snipper de sjalotjes(2) en snijd de knoflook fijn.
  2. Maak de bouillon.
  3. Zet de sjalotjes en knoflook aan in wat olie en blus af met de Marsalawijn.
  4. Voeg de kalfsbouillon toe en laat tot ca. 1/3 inkoken.
  5. Monteer de saus eventueel met wat koude boter.

Kalfslende

  1. Oven voorverwarmen op 180º C
  2. Kook de eieren ongeveer 6 minuten (hard).
  3. Was de spinazie goed schoon en verwijder de grove stelen.
  4. Blancheer de spinazie kort in water dat tegen de kook aan is. Giet de spinazie af en knijp goed uit.
  5. Snijd de lende overdwars in, maar snijd de lende niet volledig doormidden.
  6. Klap het vlees open en sla het wat plat tussen slagersvelletjes. Kruid het vlees met peper en zout.
  7. Leg de goed uitgeknepen spinazie op het vlees en laat de onder- en bovenrand vrij.
  8. Hak de eieren in grove stukken en verdeel dit over de spinazie.
  9. Beleg dit geheel met plakken parmaham.
  10. Rol het geheel op tot een rollade en bind in vorm met bindtouw.
  11. Braad het vlees rondom bruin en plaats het vlees met het braadvocht in een braadslee.
  12. Plaats het vlees in de oven tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 55 graden of naar eigen inschatting.
  13. Laat voor het uitserveren 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Groenten garnituur

Keuze groenten naar eigen inzicht

Fondant aardappels

  1. Schil de aardappels en snijd van de bolle kanten een stukje af zodat je mooie rondjes met 2 platte kanten overhoudt.
  2. Pel de knoflook en kneus de teentjes.
  3. Verhit de olie op middelhoog vuur in een koekenpan en bak de aardappels op een platte kant 5 tot 7 minuten tot ze diep goudbruin zijn. Keer ze om en doe hetzelfde met de andere kant.
  4. Doe de boter bij de aardappels en laat smelten.
  5. Verdeel de knoflook, rozemarijn en tijm tussen de aardappels en maal er zout en peper over.
  6. Schenk de bouillon erbij (voorzichtig want de boter kan spetteren), doe het deksel op de pan en laat op matig vuur 25 tot 30 minuten sudderen tot de fondant aardappels zacht zijn.

PRESENTATIE

  1. Schep een lepel bloemkool puree op elk bord en spreid uit tot cirkels.
  2. Leg de filets erop en schenk wat koriandersaus eromheen.
  3. Garneer met koriander blad en pistache.
AFDRUKKEN

Menu oktober 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.