Chocoladecake met citroenpasta en aardbeien

NAGERECHT
JUNI 2015
12
/5

Het recept voor deze cake met citroen en chocolade is zonder meer voortreffelijk! Van de citroenen wordt citroenpasta gemaakt waarmee de cake wordt gevuld, samen met stukjes chocolade en aardbeien. Overheerlijk!

INGREDIENTEN

VOOR 2 KLEINE CAKES

Citroenvulling

6grote eidooiers
200 grbasterdsuiker
1,2 dlvers citroensap
1 tlcitroenlikeur
1/4 tlvanille-essence
50 grongezouten boter, in kleine stukjes

Deeg

3eieren
100 grbasterdsuiker
3/4 tlvanille-essence
350 grbloem
2 tlbakpoeder
100 grreuzel (of plantaardige magarine)
1/2 tlkaneel
350 grpure chocolade, in kleine stukjes
75 grgeschaafde amandelen

PRESENTATIE

 aardbeien, doormidden gesneden
 kaneel, voor het bestrooien
 poedersuiker, voor het bestrooien

BEREIDING

Citroenvulling

  1. Meng de eierdooiers en de suiker au bain-marie (de bovenste pan mag het zachtjes kokende water in de onderste pan niet raken) en verwarm het mengsel al roerend circa 2 minuten tot de ingrediënten net zijn gemengd.
  2. Roer het citroensap, de citroenlikeur en de vanille-essence erdoor. Blijf circa 10 minuten roeren tot het mengsel dik wordt en op de achterkant van de lepel blijft plakken.
  3. Voeg de boter stukje voor stukje toe (blijf roeren tot de boter helemaal gesmolten is en voeg dan pas het volgende stukje toe).
  4. Haal de pan van het vuur en laat de vulling tot kamertemperatuur afkoelen.


TIP
Schep de vulling, als deze niet direct wordt gebruikt, in een gesteriliseerd pot die goed afsluit. Dit blijft in de koelkast een week goed.

Deeg

    1. Klop voor het deeg de eieren, de suiker en de vanille-essence in een kommetje en zet het apart.
    2. Zeef de bloem en het bakpoeder op het werkblad. Voeg de reuzel toe en meng dit met de handen door de bloem tot er een kruimelige massa ontstaat. Maak een kuiltje in het midden, voeg het ei-suikermengsel toe en roer dit langzaam met een vork erdoor tot een deeg ontstaat. Kneed dit in circa 3 minuten glad. Dek het af met een vochtige theedoek en laat het 15 minuten op het werkblad rusten.
    3. Verwarm de oven voor op 190 graden C.
    4. Snijd het deeg op een met bloem bestoven werkblad doormidden. Rol elke helft uit tot een rechthoekige lap van 23 x 25 cm en leg beide lappen op een ingevette bakplaat.
    5. Schep de helft van de citroenvulling in de lengte over het midden van elke lap deeg. Strooi de helft van de kaneel, de helft van de chocolade en 2 eetlepels geschaafde amandelen over elke ‘reep’ vulling. Vouw de zijkanten over de vulling heen en zorg ervoor dat ze elkaar overlappen. Druk de uiteinden goed dicht.
      Bak de cakes zo’n 35 minuten tot de boven- en onderkanten goudbruin zijn.
      Als de cakes aan de onderkant goudbruin en gaar zijn, maar aan de bovenkant niet bruin, kun je ze even onder een voorverwarmde grill bruin laten worden.

 

  1. Laat ze 15 minuten op de bakplaat afkoelen en snij de cake in gelijke porties.


TIP
Zorg ervoor dat de uiteinden goed zijn dichtgeplakt, anders lekt de vulling tijdens het bakken uit de cake. Soms splijten de cakes open, maar maakt u zich geen zorgen, ze smaken nog net zo lekker!Lekker met een espresso en Limoncello!

PRESENTATIE

  1. Snij de aardbeien doormidden.
  2. Leg een portie van de cake op een bordje en leg er enkele stukjes aardbei bij.
  3. Bestrooi met de rest van de geschaafde amandelen, wat poedersuiker en wat kaneel.
  4. Serveer ze warm.
AFDRUKKEN

Menu juni 2015

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.