Asperge cappuccino met lente-ui, een schuim van piment en bieslookolie

tussenGERECHT
juni 2022
12
3.5/5

INGREDIENTEN

1 handje verse bieslook
240 ml olijfolie
480 gr witte asperges, ongeschild
1,2 ltr groentebouillon
120 ml kookroom
360 ml witte wijn
600 ml water
2,5 uien, fijngesneden
3 – 4 gr gemalen piment
5 tn knoflook, fijngesneden
240 ml slagroom
70 gr boter
2 – 3 lente-ui
peper en zout
PRESENTATIE
60 gr zwarte haringkaviaar
12 gr paprikapoeder,  mild
6 st takjes dille
12 st blaadjes groene sla

BEREIDING

Bieslookolie

  1. Meng de bieslook, olijfolie en wat zout in een blender tot een gladde massa.
  2. Giet de massa door een fijne zeef zodat je een felgroene olie overhoudt.
  3. Bewaar de olie in een spuitflesje.

Aspergesoep

  1. Schil de asperges zorgvuldig, snijd in stukken en houd de schillen apart.
  2. Breng ondertussen de groentebouillon aan de kook. Kook de schillen 3 min. en schep ze vervolgens uit de bouillon.
  3. Voeg de asperges en kookroom toe aan de bouillon.
    Kook het geheel 15 min. met de deksel op de pan tot de asperges zacht zijn.
  4. Pureer het geheel met de keukenmachine of staafmixer en giet de soep door een fijne zeef.
  5. Breng op smaak met peper en zout.

Schuim van piment

  1. Breng de witte wijn met het water aan de kook.
  2. Voeg de fijngesneden ui, piment en knoflook toe.
  3. Giet het vocht door een fijne zeef en kook het daarna in tot er 1/3 van het vocht overblijft.
  4. Voeg nu de slagroom toe en breng het geheel weer aan de kook.
  5. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Voeg als laatste de klontjes boter toe en mix het geheel met een staafmixer tot een schuimige saus.

Asperge cappuccino

  1. Snijd het groene deel van de lente-uien in ringen van 10 cm breed. Snijd de ringen aan een kant door zodat er een plakje ontstaat.
  2. Snijd de plakjes lente-ui in fijne reepjes, zet deze reepjes onder water in een schaaltje, leg er 6 ijsklontjes bij en zet in de koelkast. Hierdoor krult de lente-ui mooi op.
  3. Snijd de onderkant van de lente-ui in fijne ringetjes als garnituur in de soep.

PRESENTATIE

  1. Verdeel de lente-ui ringetjes in glaasjes.
  2. Giet de hete soep in de glaasjes en schep het schuim van de saus op de soep.
  3. Besprenkel de cappuccino met een beetje bieslookolie en garneer met de opgekrulde lente-ui.
AFDRUKKEN

Menu juni 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.