Bavarois van Bitterkoekjes

naGERECHT
novemBER 2022
12
3/5

INGREDIENTEN

150 gr bitterkoekjes
1 vanillestokje
1 ltr melk
50 gr amandelspijs
11 gelatineblaadjes
2 eieren
100 gr suiker
1 borrelglaasje bruine rum
1/2 ltr slagroom

PRESENTATIE

1/2 dlslagroom (eventueel)
8 – 12bitterkoekjes (verkruimeld)

BEREIDING

  1. Verkruimel de bitterkoekjes.
  2. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.
  3. Breng de melk al roerende aan de kook, onder de toevoeging van de verkruimelde bitterkoekjes, het amandelspijs en het gespleten vanillestokje.
    Laat de melk circa 20 minuten trekken -op een laag vuur- en roer af en toe, zodat het spijs en de koekjes goed oplossen.
  4. Laat intussen de gelatineblaadjes zacht worden in koud water.
  5. Splits de eieren.
  6. Klop de eierdooiers met de helft van de suiker tot het mengsel dik en romig is.
  7. Giet een scheutje hete melk bij het dooiermengsel en giet het geheel dan bij de rest van de melk. Laat het mengsel nog even doorwarmen, maar niet meer koken.
  8. Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer de goed uitgeknepen gelatineblaadjes door het melkmengsel; blijf roeren tot de gelatine volledig is opgelost.
    Voeg een scheutje rum toe en laat het mengsel volledig afkoelen
  9. Klop intussen de eiwitten stijf in een vetvrij gemaakte kom ( kom inwrijven met zout en citroensap, goed afspoelen onder de hete kraan en zorgvuldig afdrogen met een schone doek) en voeg tijdens het kloppen met kleine beetjes tegelijk 50 gram suiker toe.
    Blijf kloppen tot het schuim stevig is.
  10. Klop de slagroom wolkig (iets dikker dan yoghurt).
    Spatel zodra de massa `lobbig` is, eerst de room door het melkmengsel- met kleine hoeveelheden tegelijk- en vervolgens het eiwitschuim.
  11. Schep de massa in een met koud water omgespoelde vormpjes en laat de bavarois opstijven in de koelkast.

PRESENTATIE

  1. Haal de bavarois uit de vormpjes en leg er een op elk bord.
  2. Spuit of leg met een lepel er een toefje slagroom bij.
  3. Strooi er wat crumble van de bitterkoekjes bij.
  4. Werk af met een blaadje munt.
AFDRUKKEN

Menu november 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.