Ravioli gevuld met ricotta, limoen en spinazie

VOORGERECHT
juni 2023
12
4.5/5

Ravioli is een kunstwerkje op zich. De saus met liefde gemaakt, de vulling artistiek ontworpen en de pakketjes zelf met aandacht gevouwen en gekookt tot perfectie.

Dit recept is de versie zoals sterrenchef Benoit Dewitte dit wereldgerecht maakt! Deze ravioli met ricotta en spinazie gevuld is waanzinnig lekker. Deze ravioli’s in combinatie met limoen, spinazie, gegrilde prei en parmezaan zijn echt een combinatie die je niet wilt missen.

INGREDIENTEN

Basilicumolie*

1bosje basilicum (enkel de blaadjes)
1 ltrzonnebloemolie
2 tnknoflook, geperst
Voor het deeg
1.600 gr bloem type 00
400 gr griesmeel
1.800 gr eidooiers
200 gr water
10 gr zout
20 gr azijn

Voor de vulling

1.000 grricotta, uitgelekt
500 grgekookte en gepureerde spinazie (in de blender)
4 tnknoflook, geperst
6limoenen, sap en rasp
400 grgeraspte parmezaan
½muskaatnoot, geraspt
2eitjes, rauw
 peper en zout

Voor de saus

500 grmelk
500 grroom
300 grparmezaanse kaas, geraspt
150 greiwit (optioneel, wanneer je de kidde gebruikt)
 nootmuskaat
 peper en zout

Om af te werken

 enkele preislierten, bruingebakken in wat olijfolie
 een goede balsamicoazijn
 basilicumolie*
 parmezaanse kaas, geraspt

BEREIDING

Basilicumolie

Mix alles zeer fijn in een blender en bewaar op een koele plek.
Hierna kun je verder met het ravioli recept.

De ravioli

  1. Meng de ingrediënten voor het raviolideeg in de keukenmachine met deeghaak en laat 3 uur rusten in de koelkast.

  2. Maak ondertussen de ravioli vulling door alle ingrediënten ook door elkaar te mengen.

  3. Rol het deeg dun uit en vul met de vulling. Bekijk op de video hieronder hoe de mentor van Jamie Oliver, Gennaro Contaldo dat doet.

  4. Bereid tot slot de saus. Warm de melk en de room op en voeg de geraspte parmezaan toe. Laat de ricotta smelten, stort door een zeef, voeg het eiwit toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

  5. Doe de saus in een kidde (spuitbus) met twee gaspatronen en warm die op tot 70 °C. Maar als je die niet in huis hebt, kan het ook zonder. Laat dan het eiwit weg en verwarm de saus gewoon in een pan.

  6. Kook de ravioli 4 minuten al dente in water met wat zout. Voeg de ravioli toe aan kokend water, ongeveer 5 stuks per keer. Wacht één of twee minuten tot de ravioli’s komen bovendrijven. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat op een velletje keukenpapier uitlekken. Herhaal dit proces tot alle ravioli gaar is.

Bekijk hier hoe Gennaro Contaldo ravioli maakt

PRESENTATIE

  1. Leg 3 stuks ravioli op elk bordje.
  2. Werk af met enkele preislierten, wat azijn en basilicumolie en wat geraspte parmezaan.
AFDRUKKEN

Italiaans menu juni 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.