Scheermessen op z’n Japans

amuse
november 2023
12
4.5/5

In Zuid-Europese landen worden scheermessen als een delicatesse gezien. Scheermessen zijn redelijk zoet van smaak, hebben de structuur van inktvis en smaken een beetje naar garnaal.

Dit is een eenvoudig, maar toch feestelijk hapje, met scheermessen gecombineerd met typische Japanse smaakmakers: wasabi, zeewier en edamame. Wasabi zorgt voor wat pit en het zeewier voor een zilte smaak. De gele bloemetjes in dit hapje, zijn de bloemen van de venkel. Ze hebben een intense anijssmaak. Ze fleuren het hapje helemaal op, zowel visueel als qua smaak.

INGREDIENTEN

12scheermessen
12 elzeewiersalade (chuka wakamé)
12 klmayonaise
 wasabipasta of wasabipoeder naar smaak
 enkele viseitjes
 enkele zeewiereitjes
30edamameboontjes
 een bloemetje van de venkelplant of een groen blaadje

Bouillon (voor 1 kg scheermessen)

1 dlJapans bier
 stukje gember van 3 cm
2stengels citroengras
1 tlvenkelzaad
1rood pepertje
1sjalot

BEREIDING

Kabeljauw

  1. Kook de edamameboontjes een 5-tal minuten in gezouten water. Spoel ze met koud water en duw de bonen uit de peul. Je kan ook edamameboontjes zonder peul kopen.

  2. Spoel de scheermessen grondig in water. Doe ze in een kookpot met het bier, de gember, de citroengrasstengels, het sjalotje en het rode pepertje.

  3. Stoof de scheermessen kort tot ze open gaan. Laat ze zeker niet te lang koken of stoven, want dan worden ze taai.

  4. Haal ze uit de schelp en maak ze schoon.

    Bewaar de bouillon. Die is zeer smaakvol. Je kan de bouillon gewoon invriezen. Je kan de bouillon gebruiken in een vissoep of om een sausje te maken.

  5. Snijd de scheermessen in stukjes van 1 centimeter.

  6. Meng wat mayonaise met wasabipasta of wasabipoeder naar smaak.

  7. Wentel de stukjes scheermessen onder de wasabi-mayonaise.

PRESENTATIE

  1. Vul de lege messchede met een lepel zeewiersalade.
  2. Schik er enkele stukjes scheermessen op.
  3. Leg er 5 edamameboontjes tussen, wat viseitjes, zeewiereitjes en een venkelbloemetje.
  4. Serveer een scheermes op een bordje.
AFDRUKKEN

Menu november 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.