Soep van aardpeer met gerookte ham en mosseltjes

tussenGERECHT
november2023
12
4.5/5

INGREDIENTEN

Soep

5sjalotten
1venkel
1 kgaardperen
1citroen (sap)
65 gboter
250 mlwitte wijn (droge)
2,5 lkippenbouillon
1,25 lvolle melk
6plakjes Meesterlyck-ham
 olijfolie
 peper en zout naar smaak
Mosselen
1,5 sjalot
2 selderstengel
2 kg mosselen
10 takjes tijm
125 ml witte wijn
peper
PRESENTATIE
60 gr zwarte haringkaviaar
12 gr paprikapoeder,  mild
6 st takjes dille
12 st blaadjes groene sla

BEREIDING

Soep

  1. Snijd de sjalotten en de venkel in stukken. Maak de aardperen schoon en leg ze in water met citroensap.
  2. Stoof de sjalotten aan in de ongezouten boter zonder ze te laten kleuren en voeg er de venkel en de aardpeer aan toe. Laat ongeveer 10 minuten stoven.
  3. Giet er de witte wijn bij en laat inkoken.
  4. Bevochtig met de kippenbouillon en kruid goed af met peper en zout. Laat de soep nog een 30-tal minuten verder garen op een zacht vuurtje.
  5. Voeg de melk toe, mix de soep glad en doe ze door een zeef. Zo krijg je een heel gladde soep.
  6. Leg de plakjes ham op een bakplaat en schuif ze in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 15 minuten of tot ze krokant zijn. Controleer regelmatig zodat ze zeker niet aanbranden.

Mosselen

  1. Snijd de sjalot en de selderstengel fijn en stoof ze aan in een beetje olijfolie in een voldoende grote pot.
  2. Voeg de mosselen, tijm en de witte wijn toe.
  3. Kruid af met peper. Laat de mosselen garen onder een deksel op een hevig vuur.
  4. Giet ze af door een zeef en vang het vocht op.
  5. De mosseljus kan je onder de soep mengen.
  6. Gebruik de mosseltjes (naar keuze met of zonder schelp) als garnituur.

PRESENTATIE

  1. Leg op elk bord een schep mosselen (naar keuze met of zonder schelp).
  2. Schenk er de soep bij.
  3. Werk de soep af met een scheutje olijfolie en fijne reepjes Meesterlyck-ham.
AFDRUKKEN

Menu november2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.