Moelleux van chocolade met ganacheparel

naGERECHT
december 2023
12
4/5

Moelleux au chocolat is een chocoladecakeje waarbij de buitenkant gebakken is. Als je hem opensnijdt komt de warme vloeibare chocoladevulling eruit... Ze worden ook wel chocolade lava cakejes genoemd. Hoe je ze ook noemt, dit is een machtig lekker dessert!

INGREDIENTEN

Ganache 
380 g room
120 g glucose
130 g suiker
440 g pure chocolade, fijngehakt
40 g olijfolie
90 gr zachte boter

Saus

70 gwater
100 gsuiker
200 gpure chocolade

Moelleux

12ganacheparels
8eieren
8eidooiers
200 gpatisseriebloem
440 gboter
440 gpure chocolade
400 gsuiker

Tuiles

200 gwater
200 gsuiker
40 ghoning
200 gsesamzaad

Croutons

6sneetjes suikerbrood
1 elolijfolie

AFWERKING & PRESENTATIE

4 tlolijfolie
2 elpoedersuiker
2 tlFleur de sel

MATERIALEN

 siliconen plaat voor 12 chocolade vormpjes
12bakringen
 anti aanbakmatje

TIJDSDUUR

2,5 uurbereiding

BEREIDING

Chocolade ganacheparel

  1. Meng alle ingrediënten voor de ganache en breng aan de kook.

  2. Warm de ingrediënten voor de chocolade op in de microgolfoven, zorg ervoor dat de chocolade slechts voor de helft smelt.

  3. Giet het warme room-oliemengsel over de chocolade en meng alles tot een smeuïge massa.

  4. Breng de ganache over in een spuitzak.

  5. Neem een siliconen plaat voor 12 chocoladevormpjes, vul deze met het mengsel en laat opstijven in de diepvries. Bewaar de rest van de ganache voor de afwerking.

Moelleux

  1. Klop in een keukenrobot de eieren los met de eidooiers, doe er de suiker bij en klop luchtig.

  2. Zeef de bloem en meng door het beslag.

  3. Smelt de boter met de chocolade in de microgolfoven, laat even afkoelen en meng langzaam door het beslag.

  4. Breng over in een spuitzak en laat even rusten.

    Verwarm de oven voor op 200°C.

  5. Leg een anti aanbakmatje op een bakplaat en plaats hierop 12 bakringen.

  6. Steek in de bakringen een reepje bakpapier met de gladde kant naar binnen. Zorg ervoor dat het bakpapier een beetje hoger is dan de bakringen.

  7. Spuit een bodempje beslag in de bakringen, dek af met een ganacheparel en spuit er nog een beetje beslag bovenop zodat de parel volledig bedekt is. Bak 10 min. af in de voorverwarmde oven.

Tuiles

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Breng het water met de suiker en de honing aan de kook. Laat ca. 5 min. inkoken en voeg het sesamzaad toe.

  3. Bedek een bakplaat met bakpapier, strijk het soepje hierop uit en bak ca. 2 min. in de voorverwarmde oven.

  4. Besprenkel met Fleur de sel en modeleer tot 12 mooie krulachtige tuiles.

Croutons

  1. Leg het suikerbrood even in de diepvries zodat je het makkelijker kan versnijden.

  2. Verwijder de korstjes, snijd het brood in kleine blokjes en bak aan in olijfolie.

  3. Laat uitlekken op keukenpapier.

AFWERKING & PRESENTATIE

  1. Strijk de ganache met een borsteltje uit op het bord.

  2. Plaats er druppeltje olijfolie tussen.

  3. Kruid de croutons af met Fleur de sel en dresseer ze op de ganache.

  4. Spuit eventueel nog enkele druppeltjes van de overgebleven chocolade erbij.

AFDRUKKEN

Menu december 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.