Moelleux au chocolat is een chocoladecakeje waarbij de buitenkant gebakken is. Als je hem opensnijdt komt de warme vloeibare chocoladevulling eruit... Ze worden ook wel chocolade lava cakejes genoemd. Hoe je ze ook noemt, dit is een machtig lekker dessert!
380 g | room |
120 g | glucose |
130 g | suiker |
440 g | pure chocolade, fijngehakt |
40 g | olijfolie |
90 gr | zachte boter |
Saus
70 g | water |
100 g | suiker |
200 g | pure chocolade |
Moelleux
12 | ganacheparels |
8 | eieren |
8 | eidooiers |
200 g | patisseriebloem |
440 g | boter |
440 g | pure chocolade |
400 g | suiker |
Tuiles
200 g | water |
200 g | suiker |
40 g | honing |
200 g | sesamzaad |
Croutons
6 | sneetjes suikerbrood |
1 el | olijfolie |
AFWERKING & PRESENTATIE
4 tl | olijfolie |
2 el | poedersuiker |
2 tl | Fleur de sel |
MATERIALEN
siliconen plaat voor 12 chocolade vormpjes | |
12 | bakringen |
anti aanbakmatje |
TIJDSDUUR
2,5 uur | bereiding |
Chocolade ganacheparel
Meng alle ingrediënten voor de ganache en breng aan de kook.
Warm de ingrediënten voor de chocolade op in de microgolfoven, zorg ervoor dat de chocolade slechts voor de helft smelt.
Giet het warme room-oliemengsel over de chocolade en meng alles tot een smeuïge massa.
Breng de ganache over in een spuitzak.
Neem een siliconen plaat voor 12 chocoladevormpjes, vul deze met het mengsel en laat opstijven in de diepvries. Bewaar de rest van de ganache voor de afwerking.
Moelleux
Klop in een keukenrobot de eieren los met de eidooiers, doe er de suiker bij en klop luchtig.
Zeef de bloem en meng door het beslag.
Smelt de boter met de chocolade in de microgolfoven, laat even afkoelen en meng langzaam door het beslag.
Breng over in een spuitzak en laat even rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg een anti aanbakmatje op een bakplaat en plaats hierop 12 bakringen.
Steek in de bakringen een reepje bakpapier met de gladde kant naar binnen. Zorg ervoor dat het bakpapier een beetje hoger is dan de bakringen.
Spuit een bodempje beslag in de bakringen, dek af met een ganacheparel en spuit er nog een beetje beslag bovenop zodat de parel volledig bedekt is. Bak 10 min. af in de voorverwarmde oven.
Tuiles
Verwarm de oven voor op 200°C.
Breng het water met de suiker en de honing aan de kook. Laat ca. 5 min. inkoken en voeg het sesamzaad toe.
Bedek een bakplaat met bakpapier, strijk het soepje hierop uit en bak ca. 2 min. in de voorverwarmde oven.
Besprenkel met Fleur de sel en modeleer tot 12 mooie krulachtige tuiles.
Croutons
Leg het suikerbrood even in de diepvries zodat je het makkelijker kan versnijden.
Verwijder de korstjes, snijd het brood in kleine blokjes en bak aan in olijfolie.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Strijk de ganache met een borsteltje uit op het bord.
Plaats er druppeltje olijfolie tussen.
Kruid de croutons af met Fleur de sel en dresseer ze op de ganache.
Spuit eventueel nog enkele druppeltjes van de overgebleven chocolade erbij.
Tussengerecht
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |