Ananas met champagnesabayon en vanille-ijs

NAGERECHT
MEI 2015
12
/5

INGREDIENTEN

2 verse ananassen
1 stuk verse gember
3 el korianderpoeder
3 ltr jus d’orange
600 gr(?) suiker (naar smaak!)
poedersuiker
2 citroenen, alleen het sap
champagne

Sabayon

9eidooiers
9halve eierschalen suiker
9halve eierschalen champagne
  
 Let op – verhouding voor 4 personen is:
3eidooiers
50 grkristalsuiker
100 mlmarsala of zoete wijn of champagne

Vanille-ijs

1 ltrvolle melk
1/4 ltrroom
1vanillestokje
500 grsuiker
300 greidooier

PRESENTATIE

 koekkruimels

BEREIDING

Ananas

  1. Schil één ananas en maak hem verder schoon. Snij 24 dunne plakjes om te drogen.
  2. Bestrooi de dunne plakken met wat poedersuiker, leg ze op een siliconenbakmatje en schuif ze in een oven van 100 graden. Het drogen duurt ongeveer een uur.
  3. Snij de andere ananas in de lengte in vieren en snij de kern eruit. Snij stukjes van ongeveer een duim dik.
  4. Doe de overige ingrediënten in een pan en zet deze op het vuur. Voeg de ananas toe als de vloeistof kookt en breng het geheel opnieuw aan de kook. Deksel op de pan en op kamertemperatuur enige uren door laten trekken.

Sabayon

Maak nu de champagnesabayon door de dooiers, de suiker en de champagne op een laag vuur met een garde te kloppen. De sabayon is gaar wanneer de eerste luchtbel opkomt. Haal hem nu direct van het vuur, maar blijf kloppen tot de meeste warmte uit de sabayon is.

Vanille-ijs

  1. Zet de room, melk en het vanillestokje samen op een laag vuur en laat dit minstens een uur trekken. Voeg vervolgens de helft van de suiker toe.
  2. Klop de rest van de suiker samen met de dooiers met een mixer wit.
  3. Breng vervolgens het roommengsel aan de kook en voeg de eidooier massa toe. Goed blijven roeren en weer langzaam aan de kook laten komen.
  4. Zeef nu de massa en koel ze zo snel mogelijk af, opdat ze niet door kunnen garen.
  5. Draai van de afgekoelde massa vervolgens een romig ijs.

PRESENTATIE

  1. Leg een gedroogde schijf gedroogde ananas op het bord met daarop een schep roomijs. Leg daarop weer een schijf gedroogde ananas.
  2. Leg er rondom enkele stukjes ananas bij.
  3. Dresseer de sabayon erbij met wat van de koekkruimels.
AFDRUKKEN

Menu mei 2015

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.