Tournedos met ossenstaart en een portsaus, parelgort en witte en groene asperges

HOOFDGERECHT
MEI 2015
12
/5

INGREDIENTEN

Tournedos
12 tournedos a 100 gr (import middenstuk) of:
6 tournedos van 200 gr (halveren na het bakken)
boter
peper en zout

Ossenstaart

1,3 kgossenstaart
 peper en zout
 boter
 bouquet-garni
1 eltomatenpuree
1,5 ltrgevogelte bouillon
1 dlport (voor de saus)
1 dlMadeira (voor de saus)

Asperges

600 grwitte asperges AA
600 grgroene asperges
 boter
 suiker
 peper en zout

Parelgort

300 grparelgort
2sjalotten, fijn gesnipperd
1 dlgevogeltebouillon
 olijfolie
 peper en zout

BEREIDING

Tournedos

Bestrooi de tournedos met peper en zout , aanbakken op hoog vuur in boter en olie en laat dan verder rusten tot doorgeven.

Ossenstaart

  1. Ossenstaarten aanbakken in boter. Vervolgens bouqet garni en tomatenpuree toevoegen en afblussen met bouillon.
    De ossenstaarten garen in de oven op 160 graden (minimaal 2 uur) tot doorgeven of gaarheid.
  2. Vlees van de botten plukken en bewaren tot doorgeven. (vlees aanmaken met een beetje saus).
  3. Kookvocht passeren en inkoken tot sausdikte en op smaak brengen met port en Madeira.
  4. Monteren met koude boter.

Asperges

  1. Schil de witte asperges en snijd in schuine dunne lange plakjes.
  2. Schil het onderste deel van de groene asperges en snijd in dunne lange plakjes.
  3. Bak de asperges a la minute en breng op smaak met peper, zout en suiker.

Parelgort

  1. Sjalotjes aanfruiten in de olijfolie (niet kleuren) en gort toevoegen en mee aanfruiten.
  2. De helft van de bouillon toevoegen en op laag vuur garen, eventueel bouillon toevoegen en op smaak brengen.

PRESENTATIE

  1. Verdeel de ossenstaart midden op de borden (eventueel in een ring).
  2. Tournedos op de ossenstaart leggen en de saus over het vlees dresseren.
  3. Asperges en de parelgort naast het vlees verdelen.
AFDRUKKEN

Menu mei 2015

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.