Rollade van rosbief met rozemarijn, asperges en krielaardappeltjes

HOOFDGERECHT
APRIL 2015
26
/5

INGREDIENTEN

5sinaasappel, schoongeboend
12 elverse rozemarijn, fijngehakt
15 tnknoflook, fijngehakt
10 tlversgemalen zwarte peper
1stuk rosbief van 3,2 kilo
20 elolijfolie
100krielaardappeltjes
85asperges
  
 Extra
 rolladetouw
 vleesthermometer

BEREIDING

Rollade

 1. Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel. Pers de vrucht uit. Meng de geraspte sinaasappelschil met de rozemarijn, knoflook en 1 theelepel peper.
 2. Leg de rosbief op een plank en snijd hem op twee derde van de hoogte tot op 2 cm van de rand in. Klap de rosbief open en snijd hem nu vanaf de binnenkant op een derde van de hoogte in en klap ook dit stuk naar buiten. Zo ontstaat een lange lap vlees.
 3. Bestrooi het vlees met zout en verdeel het rozemarijnmengsel erover.
 4. Druppel er 1 eetlepel olijfolie over.
 5. Rol het vlees nu stevig op, begin aan een korte kant. Bind het vlees elke 2 cm op met het rolladetouw. Laat het vlees nog 1 uur bij kamertemperatuur liggen. Zo kan de smaak van het rozemarijnmengsel in het vlees trekken.
 6. Verwarm de oven voor op 225 graden C.
 7. Wrijf de rosbief aan de buitenkant in met zout, de rest van de peper en olijfolie.
 8. Leg de rosbief in een braadslede. (steek de vleesthermometer tot midden in het vlees). Zet de braadslede op het rooster, iets onder het midden in de oven en laat het vlees in 10 minuten rondom bruin worden.
 9. Schenk het sinaasappelsap in de braadslede. Schakel de oven terug naar 175 graden C en braad het vlees nog ca 15 minuten tot het van binnen net rosé is (kerntemperatuur 45 graden C).
 10. Leg het stuk vlees op een schaal en laat het onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
 11. Schenk 2 eetlepels water in de braadslede en roer de aanbaksels los. Schenk het vocht in een steelpan en kook dit in ca 2 minuten tot een lekkere jus. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer de jus erbij. Samen met drie asperges en 3 gekookte krielaardappeltjes. ( asperges en aardapppeltjes voorkoken en ff aanzetten op de Green Egg?)

Asperges

 1. Schil de asperges goed en snijd het kontje van de asperges af.
 2. Leg de asperges in de pan en zet ze net onder met koud water (of zet ze rechtop in de aspergepan met het kopje omhoog, deze mag 1 cm boven het water uitsteken.
 3. Doe wat zout en een snuf suiker bij het water en de asperges.
 4. Dek (als je geen aspergepan gebruikt) de asperges af met een schone (niet afgevende) theedoek of kleurloze keukenrol. Zo blijven de asperges vochtig en komen niet boven drijven.
 5. Breng de asperges aan de kook en zodra ze koken zet je het vuur laag. Laat de asperges 5 tot 8 minuten zachtjes doorkoken tot ze gaar zijn. Dit kun je op 2 manieren controleren. Prik met een vork in het uiteinde van de asperges, als je er makkelijk doorheen prikt en zacht aanvoelt zijn de asperges gaar. Ook kun je het controleren door met een vork 1 asperge eruit de scheppen en deze op je vork te laten balanceren, buigt de asperge lichtjes door dan is deze goed.
 6. Zodra de asperges goed zijn schep je ze met een schuimspaan uit de pan en leg je ze op een droge schone theedoek op stuk keukenpapier.
 7. Leg de asperges voor het serveren even op de grill.

Aardappels

Kook de krielaardappels in de schil met een beetje zout. Verse krieltjes hebben een kooktijd van 15 minuten.

AFWERKING & PRESENTATIE

 1. Leg 3 asperges op het bord.
 2. Snijd het vlees in dunne plakken en leg deze op het bord en serveer de jus erbij.
 3. Leg er 3 gekookte krielaardappeltjes bij.
AFDRUKKEN

Menu april 2015

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.