Yotam Ottolenghi’s klassieke hummus met flatbread (uit Jeruzalem)

amuse
februari 2023
12
3.5/5

Zo maak je hummus op Yotam Ottolenhi wijze

Kies voor niet-traditionele ingrediënten. Je kunt verschillende smaken gebruiken, zoals gekonfijte knoflook. "Dat kan heel goed, want je hebt hummus en knoflook", zegt hij. "Het is gewoon die extra laag smaak die in hummus past."

Week je kikkererwten. Zelfgemaakte hummus begint met het koken van je eigen kikkererwten. Maar voordat je kunt gaan koken, moet je ze vierentwintig uur laten weken in water en zuiveringszout. "Je moet deze stap echt doen. Het is essentieel", zegt hij. "Dat verzacht het velletje en het water begint de kikkererwt binnen te dringen. Voor een echt goede hummus heb je een heel zachte kikkererwt nodig. Het weken is dus essentieel. Die fase kun je niet overslaan."

Gebruik twee soorten tahin. Om de perfecte hummus te maken, stelt Yotam voor om twee soorten tahin te gebruiken: tahinpasta en tahinsaus. "Tahin is iets dat in de aderen van de mensen in het Midden-Oosten zit", zegt hij. "Dus je moet echt tahinpasta hebben om je hummus heel zacht en romig te maken. Dat is de essentie van een goede hummus. Ik lepel tahinsaus erover of besprenkel het. "Je gebruikt dus twee soorten tahin. Een keer in de hummus om het allemaal lekker romig en luchtig te maken en een keer in een scherpe saus met knoflook, zout en citroensap. Die verschillende texturen maken de hummus echt heel bijzonder. "

INGREDIENTEN

Hummus

750 grgedroogde kikkererwten
3 tlbaking soda
800 grlichte tahinpasta
12 elcitroensap
12 tnknoflook, fijngewreven
3 dlijskoud water
 Tahnisaus (om te besprenkelen)
 zout

Flatbread

600 grzelfrijzend bakmeel
450 – 500 mldikke yoghurt
3 tlkurkuma
 olijfolie, om te bestrijken
PRESENTATIE
1 rode peper
beetje cress

VOORBEREIDING

LET OP: Een dag tevoren

Was de kikkererwten een dag tevoren goed en doe ze in een grote kom. Overgiet ze met minstens tweemaal het volume aan water en laat ze een nacht weken.

BEREIDING

Hummus

 1. Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte erwten erin met het zuiveringszout. Bak ze al roerend circa 3 minuten.

 2. Voeg 1½ liter vers water toe en breng het aan de kook. Schep steeds het schuim en eventuele bovendrijvende vliesjes van het oppervlak af en laat de kikkererwten gaar koken, dat kan tussen 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd, maar ook nog veel langer.

  Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, en gemakkelijk breken als je een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen puree worden.

 3. Giet de kikkererwten af. Doe ze in de kom van een foodprocessor. Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait tahin, citroensap, knoflook en 1½ theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer tot het een gladde, romige puree is; dat duurt circa 5 minuten.

 4. Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat dan minstens 30 minuten rusten. Zet de hummus als je deze niet meteen gebruikt afgedekt in de koelkast.

 5. Haal 30 minuten voor gebruik eruit en besprenkel met tahinsaus.

Flatbread

 1. Meng het bakmeel met de yoghurt in een kom en voeg ook de kurkuma en een flinke snuf zout toe. Kneed tot een soepel deeg dat nét niet meer plakt. Voeg eventueel extra yoghurt of bakmeel toe.
 2. Verdeel het deeg in 4 stukken en rol die uit tot ovalen van ca. 15 cm op een bebloemd werkblad. Leg de broodjes in de oven en bak ze 5 minuten per kant, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

PRESENTATIE

 1. Leg voor de presentatie een paar stukjes rode peper en een beetje cress op de hummus.
 2. Serveer de humus met het flatbread.
AFDRUKKEN

Menu februari 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.

Kabeljauwfilets