Yotam Ottolenghi’s gezouten koffierotsje met pecannoten en limoen

naGERECHT
februari 2023
12
4/5

Rocky Road is waarschijnlijk in de jaren 1850 in Australië ontstaan, maar het is ongelooflijk populair in Californië, en zelfs in de hele VS, waar je het kunt vinden in allerlei combinaties van chocolaatjes en noten.

In deze versie is er een volwassen draai aan gegeven door koffie, kardemom en limoenrasp toe te voegen.

INGREDIENTEN

250 gr melkchocolade
250 gr donkere chocolade
250 gr ongezouten boter, in blokjes van 2 cm gesneden
4 el ahornsiroop
2 el oploskoffie korrels
2 el limoenrasp, plus 2 tl extra om te garneren
200 gr mini witte marshmallows

Voor de crumble

200 grpetit beurre of theekoekjes
280 grgepelde pecannoten, grof gehakt
1,5 tlgemalen kardemom
1,5 tlzeezout in vlokken, plus extra om te garneren
100 grongezouten boter, gesmolten
4 elahornsiroop

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 175C (165C hete lucht) en bekleed de bodem en zijkanten van een vierkante vorm van 20 cm met bakpapier.
  2. Doe de koekjes in een hersluitbare zak en gebruik een deegroller om ze in stukjes van 1 à 2 cm te pletten. Doe in een kom met alle andere crumble-ingrediënten en meng om te combineren. Leg op een met bakpapier beklede ovenschaal, verdeel gelijkmatig en bak gedurende 17 minuten, roer één keer en laat dan volledig afkoelen.
  3. Doe ondertussen de chocolaatjes, boter, siroop en koffie in een hittebestendige kom en zet deze op een middelgrote pan met nauwelijks kokend water op middelhoog vuur (zorg ervoor dat het water de bodem niet raakt). Laat smelten, roer af en toe en laat 15 minuten afkoelen.
  4. Doe de limoenrasp, marshmallows, crumble en gesmolten chocolademix in een grote kom en roer door elkaar. Breng over naar het beklede blik en druk naar beneden om het gelijkmatig te verdelen. Bestrooi het geheel met een klein snufje zoutvlokken en de extra schil en zet het vervolgens in de koelkast om op te stijven. LET OP: minstens vier uur of een nacht.

PRESENTATIE

  1. Snijd in vierkanten van ca 3 cm om te serveren.
  2. Presenteer van nagerecht 1 en 2 elk een stuks samen op een bordje.
AFDRUKKEN

Menu februari 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.