Yotam Ottolenghi's gebakken zalm met pijnboompittensalsa (uit Simpel)

VOORGERECHT
februari 2023
12
4.5/5

INGREDIENTEN

12 zalmfilets, met vel, graatjes verwijderd
300 ml olijfolie
300 gr krenten
12 middelgrote stengels bleekselderij, in blokjes van 1 cm gesneden, blaadjes verwijderd maar bewaard voor de garnering
90 gr pijnboompitten, grof gehakt
120 gr kappertjes, plus 6 eetlepels van het vocht
120 gr grote groene olijven, ontpit en in blokjes van 1 cm gesneden
3/4 tl saffraandraadjes, gemengd met 3 el heet water
60 gr peterselie, grof gehakt
1 citroen, voor 3 tl zeste en 3 tl sap
zout en zwarte peper

PRESENTATIE

 selderijblaadjes die van de bleekselderij zijn gesneden

BEREIDING

  1. Bedek de krenten met kokend water en laat ze 20 minuten weken terwijl je de zalm klaarmaakt en de salsa maakt.
  2. Meng de zalm met 3 el olie, 3/4 tl zout en flink gemalen peper. Zet apart terwijl je de salsa maakt.
  3. Doe 225 ml olijfolie in een grote sauteerpan en zet op hoog vuur. Voeg de bleekselderij en pijnboompitten toe en bak 4-5 minuten, onder regelmatig roeren, tot de noten bruin beginnen te worden (houd je ogen er niet van af, want ze kunnen gemakkelijk verbranden).
  4. Haal de pan van het vuur en roer de kappertjes en hun pekel, de olijven, saffraan en het water, en een snufje zout erdoor.
  5. Giet de krenten af en voeg deze samen met de peterselie, citroenrasp en citroensap toe. Zet opzij.
  6. Doe de resterende olie in een grote koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg zodra de olie warm is de zalmfilets toe, met de huid naar beneden, en bak ze 3 minuten tot de huid krokant is. Zet het vuur laag tot medium, draai de filets om en bak nog 2-4 minuten (afhankelijk van hoe gaar je de zalm wilt hebben). Haal uit de pan en zet opzij.

PRESENTATIE

Verdeel de zalm over vier borden en lepel de salsa erover. Verdeel de selderijblaadjes erover.

AFDRUKKEN

Menu februari 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.

De kabeljauw in dit gerecht wordt sous-vide gegaard. Bij sous-vide gaan geen smaken verloren, net als bij stomen. Alleen heb je bij sous-vide nog meer controle op de smaken.

Zo kun je er voor kiezen om een ingrediënt (bijvoorbeeld een stukje vis) in z’n eentje te garen, maar kan je ook extra smaakmakers als zout, peper, kruiden, specerijen, groenten en (olijf)olie toevoegen.