Yotam Ottolenghi's verbrande aubergine en mograbieh soep (uit Jeruzalem)

tussenGERECHT
februari 2023
12
4/5

Moghrabieh komt van het Arabische woord Maghreb wat zich vertaalt naar "West", waar couscous vandaan komt - Afrika.
Parelcouscous (Mograbieh) is een soort pasta. Het is gemaakt van harde tarwe, die tot kleine balletjes wordt gerold. Mograbieh is parelcouscous, de grotere couscousvariëteit, een soort tarwepasta.

Tip: Mograbieh is verkrijgbaar bij sommige Midden-Oosterse kruideniers en online. Israëlische couscous is overal verkrijgbaar, net als fregola, het Sardijnse equivalent. Wat je ook kiest voor het maken van deze heerlijk stevige soep, kijk op de verpakking voor de kooktijden en zorg ervoor dat de kleine pastabolletjes net al dente zijn.

INGREDIENTEN

15 aubergines
3 ui, in ringen gesneden
300 gr mograbieh of alternatief
450 ml olijfolie
3 tl komijnzaad
4,5 tl tomatenpuree
6 middelgrote tomaten, in blokjes
1.050 ml kippen- of groentebouillon
1.200 ml water
12 teentjes knoflook, geplet
7,5 tl suiker
6 tl citroensap
versgemalen peper
3.5 tl zout
PRESENTATIE
6 tl basilicum of 3 tl gehakte dille

BEREIDING

  1. Begin met het verbranden van vijf aubergines.
  2. Snijd de resterende aubergines in halve dobbelsteentjes. Verhit ongeveer 150 ml olie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg, als het warm is, de in blokjes gesneden aubergines toe. Bak gedurende 10-15 minuten, regelmatig roerend, tot alles gekleurd is; voeg eventueel wat olie toe zodat er altijd wat olie in de pan zit.
  3. Haal de aubergines uit de pan, doe ze in een vergiet om uit te lekken en bestrooi ze met zout. Zorg dat er nog wat olie in de pan zit en voeg dan de in ringen gesneden ui en komijnzaad toe. Bak ongeveer 7 minuten, regelmatig roerend. Voeg tomatenpuree toe en kook nog een minuut voordat je de tomatenblokjes toevoegt, de kippen- of groentebouillon, 400 ml water, knoflook, suiker, citroensap, het zout en wat zwarte peper. Laat 15 minuten zachtjes sudderen.
  4. Breng ondertussen een kleine steelpan gezouten water aan de kook en voeg de mograbieh (of alternatief) toe. Kook tot al dente; dit verschilt per merk, maar duurt ongeveer 15-18 minuten (kijk op de verpakking). Giet af en spoel af met koud water.
  5. Doe het verbrande auberginevlees in de soep en pureer tot deze glad is met een staafmixer. Voeg de mograbieh en gebakken aubergine toe en laat nog 2 minuten sudderen. Proef en breng op smaak.

PRESENTATIE

Serveer warm, gegarneerd met een paar schijfjes aubergine, een beetje mograbieh, wat basilicum of gehakte dille.

AFDRUKKEN

Menu februari 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.