Clementines behoren tot de familie van mandarijnen. Dit is dus geen aparte fruitsoort. De vrucht die wij mandarijn noemen, is eigenlijk de satsuma, ook een soort mandarijn. Maar wat is nu wat? Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer. Deze kan je ook herkennen aan de blaadjes die nog aan het steeltje hangen. Ze worden immers vers van de boom geplukt. WIST JE DAT...de mandarijn groen geplukt wordt? Ze krijgen pas hun oranje kleur onder invloed van koude temperaturen. Ja, dat lees je goed: bij koude temperaturen. Als ze in je fruitmand liggen op kamertemperatuur, zullen ze dus maar zachtjes verder rijpen. Bewaar ze dus liever buiten de koelkast, dan zijn ze langer houdbaar!
Marinade
300 ml | arak (of ouzo of Pernod) |
12 tl | olijfolie |
12 tl | vers geperst sinaasappelsap |
12 tl | citroensap |
6 tl | graanmosterd |
12 tl | lichtbruine suiker |
4,5 tl | zwarte peper |
7 tl | zout |
kip met groenten
6 | middelgrote venkelknollen |
3 | grote biologische of scharrelkip |
(of ongeveer 2 kg kippendijen met vel en zonder bot) | |
12 | clementines (mandarijnen), ongeschild en horizontaal gesneden |
3 tl | tijmblaadjes |
7 tl | licht gekneusd venkelzaad |
gehakte platte peterselie (om te garneren) |
Bulgur
600 gr | bulgur (50 gr per persoon) |
Ongezouten roomboter | |
Arachideolie of zonnebloemolie | |
1.200 cl | groentenbouillon |
Marinade
Doe voor de marinade de arak (of ouzo of Pernod), olijfolie, vers geperst sinaasappelsap, citroensap, graanmosterd en lichtbruine suiker in een grote mengkom en voeg 2 1/2 tl zout en 1 1/2 tl zwarte peper toe. Klop goed door en zet opzij.
Kip met groenten
Bulgur
Verhit de olie in een sauspan en smelt de boter. Bak de bulgur zo’n 2 minuten, totdat het bruin is gekleurd. Giet er vervolgens de kokende bouiilon bij zodat het geheel ongeveer 3 centimeter onder water staat. Breng eventueel op smaak met wat zout en kook de bulgur in 10-15 minuten gaar. Draai het vuur uit, laat nog even een paar minuten droogstomen met de deksel op de pan.
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |