Yotam Ottolenghi's geroosterde kip met Clementines en Arak (uit Jeruzalem)

hoofdGERECHT
februari 2023
12
4.5/5

Clementines behoren tot de familie van mandarijnen. Dit is dus geen aparte fruitsoort. De vrucht die wij mandarijn noemen, is eigenlijk de satsuma, ook een soort mandarijn. Maar wat is nu wat?

Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer. Deze kan je ook herkennen aan de blaadjes die nog aan het steeltje hangen. Ze worden immers vers van de boom geplukt.

WIST JE DAT...de mandarijn groen geplukt wordt? Ze krijgen pas hun oranje kleur onder invloed van koude temperaturen. Ja, dat lees je goed: bij koude temperaturen. Als ze in je fruitmand liggen op kamertemperatuur, zullen ze dus maar zachtjes verder rijpen. Bewaar ze dus liever buiten de koelkast, dan zijn ze langer houdbaar!

INGREDIENTEN

Marinade

300 mlarak (of ouzo of Pernod)
12 tlolijfolie
12 tlvers geperst sinaasappelsap
12 tlcitroensap
6 tlgraanmosterd
12 tllichtbruine suiker
4,5 tlzwarte peper
7 tlzout

kip met groenten

6middelgrote venkelknollen
3grote biologische of scharrelkip
 (of ongeveer 2 kg kippendijen met vel en zonder bot)
12clementines (mandarijnen), ongeschild en horizontaal gesneden
3 tltijmblaadjes
7 tllicht gekneusd venkelzaad
 gehakte platte peterselie (om te garneren)

Bulgur

600 grbulgur (50 gr per persoon)
 Ongezouten roomboter
 Arachideolie of zonnebloemolie
1.200 clgroentenbouillon

BEREIDING

Marinade

Doe voor de marinade de arak (of ouzo of Pernod), olijfolie, vers geperst sinaasappelsap, citroensap, graanmosterd en lichtbruine suiker in een grote mengkom en voeg 2 1/2 tl zout en 1 1/2 tl zwarte peper toe. Klop goed door en zet opzij.

Kip met groenten

  1. Snijd 2 middelgrote venkelknollen en snij elke bol in de lengte doormidden. Snijd elke helft in 4 partjes. Voeg de venkel toe aan het marinadevocht, samen met de kip in 8 stukken (of kippendijen), clementines, tijmblaadjes en het gekneusd venkelzaad toe. LET OP: Roer goed met je handen en laat een paar uur of een nacht in de koelkast marineren (als je weinig tijd hebt is het ook prima om de marineerfase over te slaan).
  2. Verwarm de oven voor op 220ºC/200ºC hete lucht. Leg de kip en de marinade op een bakplaat die groot genoeg is om alles comfortabel in een enkele laag te plaatsen (ongeveer een bakplaat van 30 cm x 37 cm); het kippenvel moet naar boven liggen. Zodra de oven heet genoeg is, zet je de bakplaat in de oven en braadt de kip 35-45 minuten tot deze gekleurd en gaar is. Haal uit de oven.
  3. Haal de kip, venkel en clementines uit de schaal en leg ze op een serveerschaal; afdekken en warm houden.
  4. Giet het kookvocht in een kleine steelpan, zet op middelhoog vuur, breng aan de kook en laat sudderen tot de saus met een derde is ingekookt, zodat je ongeveer 240 ml overhoudt.

Bulgur

Verhit de olie in een sauspan en smelt de boter. Bak de bulgur zo’n 2 minuten, totdat het bruin is gekleurd. Giet er vervolgens de kokende bouiilon bij zodat het geheel ongeveer 3 centimeter onder water staat. Breng eventueel op smaak met wat zout en kook de bulgur in 10-15 minuten gaar. Draai het vuur uit, laat nog even een paar minuten droogstomen met de deksel op de pan.

PRESENTATIE

  1. Schep op het midden van het bord wat bulgur.
  2. Dresseer de kip er tegenaan en giet de hete ingekookte saus over de kip.
  3. Garneer met wat gehakte platte peterselie en serveer.
AFDRUKKEN

Menu februari 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.